با حضور استاد علیرضا مختارپور برگزار شد؛ 

دومین جلسه از نشست های تخصصی با موضوع مروری بر ویژگی های زبانی آثار منظوم مولانا

دومین جلسه از نشست‌های تخصصی مروری بر ویژگی های زبانی آثار منظوم مولانا توسط استاد علیرضا مختار پور دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و با حضور، جناب آقای  هادی آشتیانی مدیرکل امور فرهنگی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، شاعران مطرح کشور و جمعی از علاقه‌مندان به شعر و کتابخوانی در سالن جلسات کتابخانه مرکزی پارک شهر برگزار شد.

استاد مختارپور در این جلسه با اشاره به ویژگی‌های آثار بزرگ منظوم مثنوی و دیوان کبیر مولانا، اظهار داشت؛ بیش از ۶۰ هزار بیت از سروده‌های مولانا از زوایای مختلف برجسته و هریک دارای ویژگی‌های متعددی است.

وی با بیان اینکه ابداعات، ترکیبات، کلمات و موارد زیادی در اشعار مولانا وجود دارد که منحصر به فردند و استفاده از این ابداعات در سروده‌های شاعران دیگر چندان به چشم نمی‌آید، به برشمردن منابع این ویژگی‌ها پرداخت و عنوان کرد؛ این ابداعات از منابعی بر آمده‌اند که اولین منبع آن مناطق جغرفیایی بوده که مولانا در آن زندگی می‌کرده و یا از آن گذر کرده و از اصطلاحات خاص مردمان آن زمان استفاده کرده است.

ایشان منبع دوم را منبع محتوایی همچون قرآن، روایات، فلسفه، فقه، کلام و . دانست و گفت: منبع سوم حرفه‌ها، صنایع، مشاغل و . است که مولانا به ریز به آداب آن‌ها اشاره کرده است.

وی منبع چهارم را هنرها معرفی کرد و عنوان کرد: در اشعار مولانا از هنرها از قبیل موسیقی بهره گرفته شده که در این زمینه کتاب رباب رومی» اثر مهدی ستایشگر که پژوهشی موسیقایی در آثار منظوم و منثور مولانا است که به‌طور مستقیم و مستقل موسیقی را در همۀ ابعاد وجودی (آثار و اندیشه) در پنج بخش به رشته تحریر آورده و اصطلاحات خاص موسیقی در اشعار مولانا را بیان کرده است.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور زبان محلی مردم و زبان مصاحبان را نیز به عنوان منابع پنجم و ششم ذکر کرد و ضمن معرفی کتاب لهجه بلخ» اثر محمدآصف فکرت که در این زمینه نگاشته شده، افزود: این شاعر بزرگ فارسی به سبب محل تولد و منطقه‌هایی که از آن گذر کرده، تا حدود زیادی از زبان گفتاری این مناطق در اشعارش استفاده کرده که نشان دهنده توجه بالای مولانا به اصطلاحات، ضرب‌المثل‌ها و تعبیرهای محاورۀ عصر خویش است.

مفاهیم عرفانی دیوان شمس» سومین کتابی بود که توسط استاد مختارپور معرفی شد و اظهار داشت: این کتاب دربرگیرنده‌ی مفاهیم اصطلاحات عرفانی است که افکار و اندیشه‌های مولانا سیر تفکرات ذهنی و زبانی مولانا و افکار و همچنین دیدگاه‌های عرفانی مشهور قبل و بعد از عصر مولانا را بررسی کرده است.

وی با بیان اینکه کلمات و اصطلاحات فراوانی در اشعار مولانا آمده است که یا مولانا خود مبدع آن بوده یا در زمان‌های قبل استفاده می‌شده و مولانا مجدداً آنها را زنده کرده است که اگر با این موضوع آشنا نباشیم نمی‌توانیم اشعار مولانا را به درستی درک و یا حتی تلفظ صحیح کنیم.

استاد مختارپور به اهمیت و توجه خاص بزرگان شعری به موضوع مطالعه در طول تاریخ پرداخت و خاطرنشان کرد؛ شاعران جوان باید به این مهم توجه داشته باشند که این بزرگان با مطالعه فراوان منابع غنی، خزانه روحی خود را رشد داده‌اند که توانسته‌اند این اشعار ماندگار را بسرایند.

در پایان این جلسه شاعران حاضر در جلسه به قرائت اشعار خود که بیشتر در ارتباط با بانوی دو عالم حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها بود پرداختند.


مشخصات

آخرین مطالب این وبلاگ

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها